Tattarin puintia

Sato korjattu

Huh, sadosta on korjattu nyt mitä korjattavissa on. Tänään puitiin tattari syksyn komeimmassa säässä: auringon paisteessa ja pikku pakkasessa. Lauantaina saatiin öljyhampun kokeilulohko talteen, härkäpapu puitiin syyskuun viimeisellä viikolla ja siinä välillä oltiin naapureilla rypsin puinnissa. Öljypellavan puolen hehtaarin kokeilu ei ole ehtinyt tuleentua ja kasvusto on vielä vihreää, joten puimaankaan ei ole asiaa. Toki, jos pieni pakkanen kuivattaisi kasvuston niin puiminen voisi vielä olla mahdollista.

Vettä on satanut paljon – laskuissa ei olla pysytty enää aikoihin. Välillä tilan pelloille on kertynyt lammikoita, mutta salaojat ovat imeneet ne muutamassa päivässä. Kantavuusongelmia ei esiintynyt, kiitos toimivan ojituksen. Myös kevyehkö puimuri ja reilu rengastus auttoivat välttämään urien syntymistä. Puinteja pitkitti etenkin riittämätön lämpö, jonka takia pitkän kasvuajan kasvit kuten härkäpapu, tattari ja hamppu eivät tahtoneet valmistua. Sateiden takia sopivia puintipäiviä oli vähän ja korjattu sato oli hyvin kosteaa ja näin ollen kuivatustarve suuri. Yleensä sateen jälkeen pitäisi kuivatella muutama päivä sekä satoa että peltoa, mutta tänä vuonna siihen ei ollut varaa – kaikki poudat täytyi käyttää puimiseen, jos kypsää puitavaa vain oli. Useamman kerran tuli myös kastuttua puimurin ohjaimissa ja poudan aikaan puinti venyi monasti pitkälle yöhön.

Öljyhamppu ehti juuri ja juuri kypsyä puitavaksi. Kokeilu onnistui ja ensi vuonna tietää paremmin mille lohkolle ja maalajille kylvää hamppua. Metsänreunoja pitää välttää, koska siemenet maistuivat liian hyvin pikkulinnuille.

Kasvukausi on siis nyt virallisesti päätetty viimeisiin puinteihin. Syystöistä on vielä jäljellä osa muokkauksista, jos säät sallivat, mutta ne ovatkin jo valmistautumista seuraavaan kauteen. Lisäksi huolletaan koneita sekä lajitellaan ja pakataan ainakin papua, tattaria ja hamppua myyntiin.

Tilallamme tehdään sänkimuokkaus pääsääntöisesti kevytmuokkauksena, mutta enää siihen ei ole mahdollisuutta märkyyden takia. Jäljelle jää kyntö, joka sekin vaatisi huomattavasti kuivemmat olosuhteet, jottei aivan pilattaisi maan rakennetta. Odottelemme siis pakkasta, joka kuivattaisi pellon pinnan ja kyntö kulkisi ilman pyörän luistoa ja painumista. Viimeisenä vaihtoehtona on jättää sänkimuokkaukset keväälle, mikä ei kuitenkaan raskailla maalajeillamme ole edullista – silti parempi kuin tehdä muokkaukset väkisin nyt syksyllä.

Liian suuren akselipainon sekä pintapaineen välttäminen sadonkorjuussa on olennaista maan rakenteen vaalimiseksi. Kevyehkö puimuri ja suuret renkaat eivät tiivistä maata tarpeettomasti.

Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä elpyä syksyn sekä sadonkorjuun rasituksista ja pitää hieman lomaa. Vaikka kasvukausi on päätetty ja uusi vielä talven takana niin kasvukausiblogissa käydään syksyn ja talven mittaan läpi kuluneen kauden tapahtumia sekä havaintoja. Paljon mielenkiintoisia juttuja kerrottavana. Kuulemiin!

Kategoria(t): Kasvustot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.



KESKUSTELU

Vastaa