Rukiin kylvöä rikkaäkeellä ja pneumalla kevytmuokkaamalla lopetettuun viherlannoitusnurmeen. Taustalla näkyy 1,5 vuotta sitten yläharvennettu, silloin melko tasarakenteinen, kuusikko.

Uutta ruista maahan

Viime viikolla rehkittiin taas  urakalla sadetta vasten – eikä turhaan. Lauantai-illasta eiliseen satoi Tyynelässä yhteensä n. 40 milliä eikä pellolle kannata muutamaan päivään mennä. Muokkaukset ja kylvöt vaativat nyt toista viikkoa poutaa, ohraa voitaisiin hyvässä lykyssä päästä vielä tällä viikolla puimaan.

Ennen sadetta saatiin kuitenkin 14 hehtaaria(ha) kauraa puitua, muokattua herneen sänki mahdollista syysvehnän kylvöä varten ja mikä hienointa, kylvettyä uusi syysruis.

Ruis tehtiin lohkolle, jossa on ollut kaksi vuotta viherlannoitusnurmi, jolle on viime vuonna levitetty maanparannuskuitua n. 20 kuiva-aine tonnia/ha ja jolle on harjoiteltu syväkuohkeutusta. Nurmi lopetettiin osin kyntämällä ja osin pika-avokesannoimalla ajamalla ensin siipiteräkultivaattorilla ja toistamiseen lautasmuokkaimella. Näihin vaiheisiin palataan blogissa myöhemmin.

Ruis kylvettiin rikkakasviäkeen ja pneumaattisen kylvökoneen yhdistelmällä, jota käytetään pääsääntöisesti rikkakasvien mekaaniseen torjuntaan sekä aluskasvien kylvöön kasvukauden alussa. Halusimme kuitenkin kokeilla konetta myös rukiin kylvöön, koska sillä on muutamia merkittäviä etuja verrattuna perinteisen kylvökoneen käyttöön kuten:
– Työleveys 7 m, ajonopeus ~10 km/h –>  suuri työsaavutus
– Hajakylvö –> rivikylvöä peittävämpi kasvusto, vähemmän tilaa rikkakasveille
– Ei tiivistä kosteaa maata, eikä paina rikkakasvien juuria maahan

Rikkaäkeellä kylvön yksi merkittävä etu on että se nostaa juuririkkakasveja pintaan nääntymään. Etualalla juolavehnän juurakkoa.

Rajoitteena laitteessa on pieni siemensäiliö sekä alhainen kylvösiemenen maksimimäärä, joka on rukiilla 7 m työleveydelle n. 90 kg/ha. Tässä tapauksessa kylvimme hybridiruista, jolle riitti 76 kg/ha siementä 170 kpl/m2 tiheyden saavuttamiseksi.

Koska syyskasveille yleensä on kosteutta yllin kyllin savimaillakin, riittää niille kylvö melko pintaan – osa jyvistä jääkin väkisin aivan pinnalle. Nyt, kolme päivää kylvön jälkeen, ovat jyvät jo puhjenneet ja juuren alut tunkevat kynsiään alaspäin. Melko hyvä lähtö rukiille siis.

 

 

 

Kategoria(t): Kasvustot, Kokeilut, Koneet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.KESKUSTELU

Vastaa